V úterý 28. června se 14 studentů naší školy zúčastnilo vlastivědné exkurze do Těšína. Okruh městem jsme zahájili před historickou budovou vlakového nádraží košicko-bohumínské dráhy. Střelniční ulice nás přivedla na hraniční most a poté jsme zamířili malebnou uličkou Příkopy ke Studni Tří bratří. Tady se studenti dověděli nejzajímavější momenty z dlouhé historie města Těšína. Ke svatému Floriánu na Rynku nás nepustily stavební zábrany a tak jsme pokračovali k těšínskému neobaroknímu divadlu. Zde nastal kritický okamžik našeho výletu, neboť právě v tuto chvíli zasáhla Těšín naplno studená fronta doprovázená hromy, blesky a prudkým deštěm. Načas jsme se ukryli v průchodu historických domů na Hluboké ulici.

Za již mírnějšího deště jsme přibyli ke klasicistní habsburské rezidenci a někdejšímu sídlu těšínské komory. Arcivévodu Bedřicha Habsburského, úspěšného podnikatele a špatného vojevůdce známého ze Slezských písní našeho básníka Petra Bezruče jsme si připomněli již dříve u Studny. Historickým klenotem Těšína je Zámková hora. Nejprve nás déšť zahnal do zastřešené Věže poslední obrany, poté jsme po mnoha schodech vystoupali na vrchol slavné Piastovské věže. Krásným historickým klíčem jsme si odemkli dveře vzácné románské rotundy sv. Mikuláše a sv. Václava a prohlédli si její potemnělý interiér.

Při návratu zpět jsme na druhém hraničním mostě minuli kavárnu Avion a vzpomněli na těšínskou tramvaj a Sachsenberg v písních Jaromíra Nohavici. Přes náměstí ČSA kolem českotěšínské radnice postavené v obloučkovém (rondo) slohu za první republiky jsme dorazili opět k nádraží. Domů jsme se vraceli Moravskoslezskou dráhou (1888) se stylově zajímavými staničními budovami v Ropici, Hnojníku a Dobré.

I přes nepřízeň počasí můžeme konstatovat, že se nám hlavní cíle vlastivědné exkurze do někdejšího hlavního města Těšínského knížectví podařilo splnit.

Mgr. Martin Žamboch

Vlastivědná exkurze do Těšína
Logolink OP JAK Logo DofE Logo MSK