Co je IOAA? Mezinárodní olympiáda v astronomii a astrofyzice pro nejstarší středoškolské studenty. Zúčastnili se studenti ze 48 států.

Lukáš byl už v roce 2019 oceněný bronzovou medailí na Mezinárodní astronomické olympiádě, dostal od ministra školství, mládeže a tělovýchovy Pamětní list za reprezentaci ČR.

Jako student 3. ročníku (1. ročník SŠ), nyní je ve 4. ročníku, postoupil přes školní a krajské kolo do celostátního kola a ve výběrovém soustředění do reprezentace České republiky, a to rovnou do Mezinárodní olympiády v astronomii a astrofyzice, určené středoškolákům 18+.

Jak soutěž probíhala?

Lukáš Linhart: „Bylo to už na začátku slunného července, kdy jsem se ze soustředění pro nejlepší řešitele astronomické olympiády spolu s devíti dalšími řešiteli probojoval do týmu pro 14. Mezinárodní olympiádu v astronomii a astrofyzice (IOAA), kterou letos pořádala Kolumbie. Nebýt oné prazvláštní situace, která panuje již od loňského jara, byli bychom nejspíše strávili přes týden v kolumbijské metropoli – v Bogotě. Situace však je, jaká je, a tak nám musel stačit týden v metropoli o něco méně exotické – v Praze. Poněkud ponurý tón dosavadních řádek však mohu ihned rozčeřit konstatováním, že stačil! Olympiáda se tedy konala distribuovaně a řešení se pak posílala do Bogoty, kde je organizátoři opravili.

Již ve vlaku v neděli 21. listopadu jsem se shledal s prvními soutěžícími, a tak cesta – vyplněná debatou o novinkách astronomických i osobních – uplynula nezvykle rychle. V Praze jsme byli ubytováni v hotelu Pyramida a hned po příjezdu nám bylo jasné, že na nás organizátoři nešetřili – byli jsme přivítáni výtečnou večeří, která nás připravila na – pro mnohé těžko překonatelný – šok. Pravidla IOAA totiž zakazují soutěžícím mít při sobě po celou dobu mobilní telefon, a tak nám byli ještě ten den naši miláčci odebráni.

Po troše příprav na pondělní datovou analýzu jsme se uložili ke spánku, abychom se na první soutěžní část dobře vyspali. Povedlo se a dojem ještě podpořila velmi dobrá hotelová snídaně. Pak už to však bylo horší, neboť jsme stáli vybaveni kalkulačkou, pravítky a nějakými těmi vědomostmi proti prvním třem soutěžním hodinám. Úlohy se zabývaly rozdělením exoplanet podle hmotností a dalšími tématy a čas bez milosti plynul. Nakonec utekl poměrně rychle, a tak nebylo řešení tak obsáhlé, jak bych si představoval, ale přece jen tam něco bylo. A něco je lepší než nic. S touto utěšující myšlenkou jsem poobědval a vydal se objevovat krásy Prahy.

Toto se opakovalo téměř všechna odpoledne, avšak ani celý měsíc by nestačil, aby se člověk Prahy nabažil. Procházky večerní ztichlou Prahou kompenzovaly soutěžní kola, která přinášela spíše stres. Jeden den jsme vystoupali na Petřín, další jsme sešli k Vltavě a neopomenuli jsme ani Pražský hrad. To vše jsme prokládali aktivitami, které si lidé vybavení telefonem mohou jen stěží představit.

V úterý a ve středu následovala další soutěžní kola – sluneční, v němž jsme pracovali se specializovaným slunečním programem, abychom určili některé charakteristiky nedávné erupce, a teoretické, kde na nás čekal nespočet zapeklitých úloh ze všech možných i nemožných oborů astronomie a na to úmorných 5 hodin času. Vyvětrat hlavu jsme vyrazili do hotelového bazénu.

Čtvrtek byl den týmové soutěže, kdy jsme analyzovali velké množství rádiových dat za účelem nalezení vzdálenosti jednoho z ramen naší galaxie od jejího středu. Tak znělo zadání, které přišlo z Bogoty a s nímž se prala jedna část našeho týmu, ta druhá se pak zaměřila na ryze český dodatek – vytvořit obrázek želvy. Náš výsledek, který shrnuje aktuálně nejpřesnější pojetí Vesmíru, můžete vidět níže.

Pátek byl posledním soutěžním dnem, dnem pozorovacím. Samozřejmě nebylo nemožné, aby řešitelé rozesetí po celém světě pozorovali v jeden čas tutéž oblohu, proto bylo provedeno pouze formou prezentace. Po čtyřiceti pěti minutách bylo hotovo – soutěž byla za námi. Oddechli jsme si a uvědomili si, že už nás čeká jen oběd a cesta domů, kde zhlédneme vyhlášení. Tentokrát jsem již cestoval sám, roli urychlovače cesty tak musel zastat spánek, kterého byl po náročném programu přece jen malý nedostatek.

Vyhlášení nás čekalo v neděli, ovšem z důvodu technických problémů na straně kolumbijských organizátorů jsme se výsledky nedozvěděli – napínali nás celý další týden, než jsem se dozvěděl, že jsem vybojoval bronzovou medaili!

Blahopřejeme, Lukáši, děkujeme za reprezentaci školy, těšíme se na Tvé další úspěchy v soutěžích a třeba v SOČ 😊

Viz: https://www.ioaa2021.com/

 

Za PK fyziky
Mgr. Ing. Zuzana Lišková

Mezinárodní astronomická olympiáda
Mezinárodní astronomická olympiáda
Mezinárodní astronomická olympiáda
Bronzová medaile pro Lukáše Linharta na IOAA!
Logolink OP JAK Logo DofE Logo MSK