Všechny páté ročníky navštívily během března a dubna podnik Gumárny Zubří.

Gumárny Zubří jsou česká společnost s více než 85letou tradicí, která se specializuje na vývoj a výrobu produktů z technické pryže, termoplastu a termoplastických elastomerů.

Gumárny vyrábí pryžové a plastové autokoberce, přesné technické výlisky pro automobilový průmysl, vytlačované pryžové profily a hadice a také plynové masky. Zaměřují se rovněž na přípravu gumárenských směsí, které podnik užívá jak pro vlastní potřebu, tak i pro prodej dalším zákazníkům.

Studenti během necelých dvou hodin viděli, jakým způsobem vzniká z pryže nový výrobek. Během celé exkurze nás provozem provázel zápach horké gumy nebo v horních patrech pach surového kaučuku. A co tedy studenti viděli?

Na začátku celé výroby je surový kaučuk – podnik jich odebírá několik druhů, jsou z různých částí Asie a vypadají podle toho odlišně – rozdíl je v barvě, vůní i textuře a využití. Ke kaučuku se přidávají různá pojiva jako je uhličitan vápenatý, saze k dobarvení, křemen a podobně. Dále studenti navštívili část podniku, kde se suroviny v potřebném poměru navažují, hnětou, taví a následně lisují na placky, ze kterých se v jiných částech podniku připravují výlisky. V našem případě jsme viděli, jakým způsobem se lisují gumové koberečky do aut.

Za PK chemie
Andrea Pánková

Studenti 5. ročníku před závodem
Ukázka výrobků podniku Gumárny Zubří
Exkurze do podniku Gumárny Zubří
Logolink OP JAK Logo DofE Logo MSK