Na konci června, letos konkrétně od 19.6. – 23.6. 2023, se studenti čtvrtých ročníků Gymnázia Petra Bezruče zúčastnili vodáckého kurzu na řece Dunajec v Polsku.

V pondělí, brzy ráno, jsme se autobusem vydali do Kroscienka nad Dunajcem, sympatického městečka a hlavního turistického centra oblasti i NP Pieniny.

Již v pondělí odpoledne se celý kurz vydal na vodu, tentokrát po proudu řeky na tzv. dolní úsek Dunajce. Většina studentů žádné vodácké zkušenosti neměla, kromě výcviku na řece Ostravici, ale svůj první křest „ohněm“ zvládli všichni na výbornou.

Poté již následoval sjezd horního atraktivního úseku tzv. Prielom Dunajce, ve kterém se řeka zařezává do úzkého kaňonu se stěnami dosahujících až 300 m výšek.

Náplní „vodáku“ není jen čas strávený na vodě, ale také turistika, sport a hraní her. Od úterního rána kurz sportoval ve dvou skupinách, které se vzájemně střídaly ve svých činnostech. Nejoblíbenější byl volejbal a fotbal, dostalo se i na softball a ping-pong.

Turistickou částí kurzu bylo zdolání vrcholů Trzy Korony a Sokolica. Poslední večer se opékaly klobásky a zpívalo u táboráku. V pátek nás čekalo překvapení. Cestou zpět jsme se zastavili v termálním aquaparku Goracy Potok a „povinně“ museli navštívit žlutý a modrý tobogán.

Týden je krátká doba a pět dní nám uteklo jako voda v Dunajci. Z kurzu jsme si odvezli spoustu úžasných zážitků, základních vodáckých dovedností, ale i probdělých nocí, které k takovým akcím patří.

Rád bych poděkoval všem kolegům i studentům za pohodový a příjemný týden, který jsme si všichni užili. Pěkné prázdniny.

Za předmětovou komisi TV Daniel Svoboda

Sportovní kurz 2023 „Kroscienko nad Dunajcem“
Logolink OP JAK Logo DofE Logo MSK