Jazyková zkouška FCE (Cambridge English, First Certificate in English) je jednou z nejvyhledávanějších mezinárodně uznávaných jazykových zkoušek anglického jazyka. Se svými spolužáky z 6.A jsme se rozhodli získat tento certifikát a v tomto školním roce jsme úspěšně absolvovali FCE zkoušku na jazykové škole Hello s.r.o. v Ostravě. Naší hlavní motivací byla vidina uznaní certifikátu Cambridge English FCE na úrovni B2 a prominutí zkoušky z anglického jazyka v profilové části maturitní zkoušky.

Dalším důležitým aspektem pro mě byla skutečnost, že některé vysoké školy pak odpouští zkoušky     z angličtiny a později se tento certifikát bude hodit i při hledání brigády či práce.

FCE certifikát je mezinárodně uznávaný certifikát, který potvrzuje úroveň anglického jazyka na úrovni B2. Před samotnou zkouškou jsem pochybovala, zda mám tuto úroveň, ale k mému překvapení jsem já i někteří z mých spolužáků dosáhli úrovně C1.

Samotná zkouška se skládá z několika částí – poslechu, čtení s porozuměním a gramatiky, slohové práce a mluvené části. Každá část testu se hodnotí zvlášť a celkové hodnocení se poté skládá ze součtu bodů z jednotlivých částí. Já osobně jsem se nejvíce obávala mluvené části, ale po několika měsících přípravného kurzu ani toto nebylo problém a celá zkouška ve výsledku dopadla velmi dobře.

Když jsem obdržela výsledky zkoušky a zjistila, že jsem ji úspěšně absolvovala na vyšší úrovni C1, než jsem čekala, byla to pro mě obrovská úleva a radost. Získání certifikátu FCE potvrzuje moje jazykové dovednosti a dává mi větší sebevědomí.

Andrea Kaňoková, 6.A

Držitelé certifikátu FCE
Jazyková zkouška FCE
Logolink OP JAK Logo DofE Logo MSK