„Táňa“ je soustředění pořádané Ústřední komisí Fyzikální olympiády (ÚK FO), které se již tradičně koná na chatě Táňa v Peci pod Sněžkou. Soustředění je určeno pro cca 25 nejúspěšnějších řešitelů v kategorii B a C, tj. zpravidla 1 až 3 účastníci z každého kraje.

Letos se konalo ve dnech 25 .9 .2022 – 7 .10 .2022. Mezi pozvanými byli i studenti naší školy – Lukáš Linhart (5.A), Marek Maslowski (6.A) a Jakub Vyskočil (6.B). Kvůli pozdnímu příchodu pozvánek, kdy už někteří jmenovaní měli naplánovanou jinou akci, vycestoval pouze Jakub.

 

Jakub Vyskočil: „Na soustředění jsem se moc těšil. Bral jsem to jako výzvu a možnost poznat nové lidi se stejným zaměřením. Každý den jsme měli 7 hodin přednášek, kde jsme si rozšiřovali obzory nejen ve fyzice, ale i v matematice. Samozřejmě jsme měli i příležitost dát mozku pohov a vyrazili jsme objevovat okolní přírodu, například rašeliniště, Černou horu, Růžovou horu a vodopády Rudného potoka. Dokonce jsme nejednou zdolali nejvyšší vrchol České republiky. Večery byly opět v duchu vědeckém, neboť jsme vedli diskuze o vědeckých objevech anebo jsme měli možnost počítat zajímavé úlohy, či dokonce řešit nový ročník Fyzikální olympiády. Soustředění naplnilo mé očekávání a chtěl bych poděkovat magistru Janu Houštěkovi, jenž nás neustále obohacoval o zajímavé vědomosti.“

 

Za PK fyziky

Mgr. Ing. Zuzana Lišková

Jakub Vyskočil
Dvoutýdenní soustředění Fyzikální olympiády
Logolink OP JAK Logo DofE Logo MSK