Ve středu 13. dubna se 3 týmy našich žáků zúčastnily již 19. ročníku online mezinárodní matematické soutěže Purple Comet! Math Meet Jedná se o soutěž, která se pravidelně koná v dubnu a je určena pro týmy žáků druhého stupně základních škol a týmy studentů středních škol. 

Úkolem žáků druhého stupně je vyřešit 20 úloh za 60 minut, studenti středních škol pak řeší 30 úloh po dobu 90 minut.  

Letošního ročníku se zúčastnilo 3998 týmů ze 62 zemí.  V rámci jednotlivého typu škol jsou poté týmy ještě rozděleny do skupin podle velikosti dané školy.  

Naši studenti se v této soutěži rozhodně neztratili. V rámci kategorie středních škol s kapacitou do 1200 soutěžily dva týmy. Tým sqrt(-1) ve složení Magdaléna Jursová (4.C), Lukáš Linhart, Adam Lorenc, Martin Habrnál, Daniel Čech a Vojtěch Dvořák (všichni 4.A ) se umístil na 2. místě v rámci České republiky z celkového počtu 35 týmů této kategorie. V rámci celosvětového žebříčku této kategorie se umístili na 206. místě z 985.  

Tým Metod-carry ve složení žáků 3.C – Matouš Kubiena, Matyáš Trojan, Metod Škarabela, Šimon Vaněk, Matěj Kornel a David Smyček v rámci stejné kategorie obsadil 8. místo v rámci České republiky. V celosvětovém žebříčku pak obsadil místo 353.  

Kategorie pro druhé stupně základních škol s kapacitou do 400 žáků se zúčastnil tým Brazilské anakondy ve složení Eliška Jurtíková, Matěj Kubala, Oliver Hill, Adam Ziaja, Michal Gřes a Jakub Štěpánek (všichni 2.C). Z celkového počtu 36 týmů České republiky se tento tým umístil na krásném 28. místě. V celosvětovém žebříčku této kategorie tým obsadil 344. místo z 489.  
 
Všem zúčastněným děkujeme za reprezentaci školy a přejeme úspěch při dalších matematických soutěžích.  

A že se nejedná o jednoduchou soutěž se můžete sami přesvědčit na následujícím odkazu, kde naleznete zadání i řešení ze všech proběhlých ročníků – https://purplecomet.org/?action=resource/oldcontests

Za PK matematiky

Mgr. Jakub Poruba  

Úspěšná umístění v mezinárodní soutěži Purple Comet! Math Meet 
Logolink OP JAK Logo DofE Logo MSK