Minulý rok jsem se zúčastnil výměnného pobytu v Německu, což pro mě bylo nejen nezapomenutelným zážitkem, ale i, jak se později ukázalo, zdrojem nových a silných přátelství. Společná dobrodružství, kultura a vzájemné poznávání nás spojily natolik, že jsem se rozhodl vrátit se o letních prázdninách zpět na celý měsíc. Tentokrát však nejenom pro radost, ale i s cílem pracovat v tamní pekárně.

Během výměnného pobytu jsem objevil krásu německého života a hluboce jsem si zamiloval místní tradice. Moje přátelství s rodinou, u níž jsem strávil necelý týden, bylo tak silné, že když jsem dostal nabídku na letní práci v místní pekárně, neváhal jsem. Tato práce mi nejenom poskytovala příležitost si něco vydělat, ale hlavně mi také dávala možnost propadnout se do každodenního života místní komunity.

Během měsíce stráveného v pekárně jsem tedy získal cenné pracovní zkušenosti a zároveň také prohloubil své vazby s lidmi, se kterými jsem sdílel smích, radosti a pracovní úspěchy. Tato zkušenost mi otevřela nové perspektivy a pomohla mi lépe porozumět jak jazyku, tak německému způsobu života.

Celkově vzato byl můj výměnný pobyt a následná pracovní zkušenost v Německu pro mě nejen o obohacení a nových dovednostech, ale především o otevření nových dveří k trvalým přátelstvím a pochopení jiné kultury. 

S německou hostitelskou rodinou jsem nakonec v říjnu minulého roku strávil týden zde v Čechách, kdy za mnou, sestrou a našimi rodiči přijeli všichni i s dalšími dvěma výměnnými studentkami během svých podzimních prázdnin. Velmi rád jsem je viděl a už se opět těším na další shledání.

Matouš Konopáč, 5. A

Myslím si, že výměnný pobyt byl pro mě dobrou zkušeností. Poznala jsem novou kulturu, jak se žije v jiných zemích. Moje výměnná studentka byla velice kamarádská a její rodina také, velice dobře jsme si rozuměli. Můj bratr měl také výměnnou studentku. Když byli výměnní studenti z Německa v Česku, měli jsme čtyři výlety s ostatními a jeden den jsme měli den v rodinách. O rodinném dni jsme byly jezdit na koni a večer jsme šli do restaurace. Naše cesta do Německa byla velice dlouhá. Program v Německu byl skvělý. Byli jsme v Muzeu Mercedes-Benz nebo ve městě Štrasburk. Během dvou týdnů, kdy trval dohromady výměnný pobyt, jsme si vytvořili silné přátelství, které trvá až do teď. Nyní si se svou kamarádkou píšu každý den. V létě byl můj bratr na šest týdnů v Německu, kde pracoval v pekárně. A v listopadu přijela celá rodina z výměnného pobytu a moje výměnná studentka do Česka. Zde strávili jeden týden. Bydleli na Ostravici a odpoledne jsme měli společný program, třeba jsme hráli Dobble nebo jsme byli v trampolínovém centru v Ostravě. Jednou se byli podívat v naší škole. Chtěli vidět průběh vyučování. Byli v několika hodinách němčiny v různých třídách a se mnou se holky byly podívat v hodině matematiky. Užili jsme si to, jak naše rodina, tak i rodinka z Německa. A poslední večer jsme šli do restaurace na společnou večeři. Příští léto pojedu do Německa já a budu tam čtyři týdny pracovat v pekárně.

Výměna mi dala hodně zkušeností. Nyní nemám strach, když s někým mluvím. Myslím si, že jsem udělala velký pokrok. Byla jsem zvyklá pouze na tu spisovnou němčinu, a když jsem tam přijela, začali na mě mluvit rychle a dialektem. Po tom týdnu už jsem si zvykla.

 

Vendula Konopáčová, 3. A

Od výměnného pobytu k opravdovému přátelství
Logolink OP JAK Logo DofE Logo MSK