Mistrovství České republiky školních týmů v šachu se letos po třech letech vrátilo opět do Zlína. Ve dnech 27. a 28. června se ve městě obuvi utkala o mistrovsky titul čtyřčlenná družstva rozdělená do tří věkových kategorií: ZŠ 1. – 5. třída, ZŠ 6. – 9. třída a SŠ. Turnaj byl rozlosován švýcarským systémem na 9 kol s hracím tempem 2 x 20 minut s časovou bonifikací 5 sekund za tah, když se sčítaly body na jednotlivých šachovnicích (tzv. olympijské bodování).

Pojďme se nyní podívat, jak dopadla naše družstva. V kategorii 2. stupeň ZŠ nás reprezentovala sestava Marek Fizer, Bartoloměj Buchta, Ondřej Šigut a Jaromír Osina. Hoši neztratili ani jeden zápas a suverénním výkonem s bodovým ziskem 31,5 bodů z 36 možných soutěž vyhráli!

Zahanbit se nenechali ani jejich straší spolužáci Adam Frank, Ondřej Nytra, Martin Vašínek a Matyáš Trojan v kategorii středních škol. Osm zápasových výher a jedna remíza přinesly druhé zlato pro barvy Gymnázia Petra Bezruče! A o tom, že se na naši škole šachy opravdu hrát umí, svědčí také fakt, že jsme jako jedniní měli v jedné kategorii ještě jedno družstvo. Sestava Lucie Fizerová, Kateřina Fárková, Jan Gnojek a Michal Gřes skončili na 20. místě.

Všem hráčům bych chtěl poděkovat za příkladnou reprezentaci školy a poděkování patří také kolegovi Martinu Žambochovi, který na celou početnou výpravu dohlížel.

Michal Saforek

Dvě zlaté medaile z Mistrovství ČR školních týmů v šachu 2023
Logolink OP JAK Logo DofE Logo MSK