Začátkem listopadu se konala okresní a krajská kola v basketbale starších chlapců a starších děvčat, tzv. středoškolky.

Nejdříve se ale vrátíme v čase. V pondělí 24.10. se uskutečnilo okresní kolo v basketbale starších chlapců. Na půdě Střední školy Řemesel jsme obhájili vítězství z posledního ročníku a v konkurenci 6 družstev postoupili do krajského kola.

Družstvo chlapců

Trochu nešťastně, v den ředitelského volna GPB, se v pondělí 7.11. konalo již krajské kolo starších chlapců v basketbale. V téměř domácím prostřední nové haly Basketpointu ve Frýdku se sešla silná konkurence 6 družstev Moravskoslezského kraje.

Ta byla rozdělena do dvou skupin. Hrálo se systémem „každý s každým“. GPB FM bylo rozlosováno spolu s Opavou a Novým Jičínem do skupiny B. Družstva Bruntálu, Havířova a Ostravy pak vytvořila skupinu A.

Rozlosování zápasů ve skupině nám přálo. Nastoupili jsme k druhému zápasu ve skupině, proto jsme viděli hrát naše soupeře. Opava zvítězila nad Novým Jičínem rozdílem třídy 60:14. Bylo jasné, že „našim“ soupeřem bude Nový Jičín, se kterým budeme bojovat o 2.místo ve skupině.     A tak se i stalo. Celý zápas byl velmi vyrovnaný. V druhé polovině zápasu jsme si vytvořili i mírný náskok, ale Nový Jičín v závěru srovnal. V infarktové koncovce jsme ještě 25 s před koncem zápasu vedli nejtěsnějším rozdílem 30:29.

Stačilo jen rozehrát a neztratit míč. Bohužel závěrečný pressing soupeře, spolu s velkou osobní chybou našeho hráče při rozehrávce, znamenala ztrátu míče. Soupeř naší chyby využil a pohodovým dvojtaktem skóroval 3 s před závěrečným hvizdem. Utkání jsme prohráli 31:30 a uzavřeli si tak cestu ze skupiny k lepšímu umístění. Čekali jsme na soupeře ze skupiny A.

Soupeřem v boji o 5. místo se stalo družstvo Bruntálu. Naši hráči větší část utkáni prohrávali,     ale závěr tentokrát patřil našim borcům. V koncovce zápasu jsme srovnali a sérií 3 košů v řadě odskočili soupeři. Závěr utkáni jsme si pohlídali a zvítězili 44:41. Celkově kluci získali 5.místo v krajském přeboru. Postupujícím do republikového finále se stalo družstvo Opavy.

Sportovně musíme přiznat, že družstva soupeřů měla početnější střídačku, fyzicky o 2-3 roky   starší hráče a celkově pestřejší herní projev. Bohužel jsme postrádali opory týmu z okresního kola Patrika Tylečka a zraněného Ondru Petkova. I tak naši kluci zaslouží pochvalu za bojovný výkon a přesto, že byli mladší, soupeřů se nezalekli.  

Družstvo chlapců hrálo ve složení: Michal Metz, Jaroslav Novák a Antonín Vojkovský ze 4.A, Ondřej Šigut z 1.A, Šimon Fuchsík a Jan Nádherný z 2.A, Ondřej Sehnal ze 3.A, Adam Lautner z 3.C a Jan Dzuba z 6.A.

Tabulka - hoši

V úterý 8.11. 2022 pořádala Střední škola Řemesel ve FM okresní kolo v basketbale starších děvčat. Podle před covidových statistik a výsledků naše družstvo děvčat patřilo mezi kandidáty na postup do kraje. Bohužel realita byla jiná.

Hrálo se systémem „každý s každým“, proto naše děvčata čekala v turnaji 3 utkání. Ihned v prvním zápase hráčky nastoupily proti budoucím vítězkám turnaje. Tentokrát jsme „tahali“ za kratší konec. Zdravotní škola zaslouženě zvítězila. Téměř každé družstvo mělo ve svém týmu hráčku organizovanou v basketbalových soutěžích a proto byly týmy vyrovnané. Přesto, že výsledky v tabulce tomu úplně neodpovídají.

S odstupem času asi největším hendikepem našich hráček byla fyzická kondice. I když většina hráček 5.C dříve nebo i v současnosti basketbal hrála organizovaně, na hřišti byl herní projev málo kompaktní a nevýrazný, se spoustou nevynucených chyb.

Nakonec jsme s „odřenýma ušima“ získali 3. místo v okresním kole a vítězství v turnaji z posledních středoškolek neobhájili. Přesto holky bojovaly a dali do turnaje co mohly.

Tabulka - dívky

Tým gymnázia nastoupil ve složení: „třídní šestka“ z 5.C Lucka Kovářová, Tereza Juřicová, Kateřina Vašutová, Anička Wicherková a Adriana Strnadlová, dále Klárka Siegelsteinová z 1.B, Linda a Eliška Petrů z 1.A  

Všem děkuji za vzornou reprezentaci školy.

Za před předmětovou komisi TV Daniel Svoboda.

Středoškolky v basketbale s krajskou účastí
Logolink OP JAK Logo DofE Logo MSK