Po pauze způsobené omezeními v souvislosti s nemoci Covid 19 se studentský život pomalu vrací k normálu a je pěkným zvykem, že studenti prvního ročníku střední školy absolvují lyžařský výcvik. 

Proto i naši studenti tříd 3.A, 3.B a 3.C odjeli ve dnech 21.3. – 25.3. 2022 na svůj lyžařský kurz do Velkých Karlovic. Vzhledem k velkému počtu žáků kurzu a obsazenosti horského hotelu Kyčerka jsme byli rozděleni na dvě chaty. Zázemí 3.B poskytl penzion Pluskovec, třída 3.A a 3.C byla ubytována na Kyčerce.

A tak náš „Ydykseb“ mohl začít. Za teplého jarního počasí jsme v pondělí ráno vyrazili od budovy školy směr Valašsko. Ubytováni proběhlo bez problémů. Pokoje byly pěkné, tak jsme vybalili a hurá na oběd. Po obědě na svah, rozřadit do družstev a lyžařský kurz mohl začít.

Na podzim nikdo nevěřil, že kurz proběhne v „zimní“ variantě – na sněhu. Tentokrát jsme měli štěstí. Přesto, že byl konec března, areál Ski Synot měl na svahu dobrých 30 – 40 cm cm sněhu, který byl vždy večer rolbován, proto dopolední lyžařské podmínky byly dokonalé. Odpoledne již sníh odtával a byla to taková ta „jarní firnovačka“. Frekventanti kurzu byli velmi šikovní, proto od středy všechna družstva lyžovala na velké sjezdovce. O celý ski areál jsme se „dělili“ pouze se 45 žáky základní školy z Ostravy.

Náplní „lyžáku“ nebyl jen čas strávený na sjezdovce, ale také turistika, návštěva muzea Velkých Karlovic, ping-pong a hraní her, které připravovaly jednotlivé třídy na večerní program. Ten sice začínal přednáškou kantorů, ale pak již následovala zábava žáků.

Počasí nám přálo, místy až moc. V odpoledních hodinách teploty atakovaly +18°C a za celý týden jsme na obloze neviděli jediný mráček, takže jsme si užili i osvěžení v novém aquaparku Vodní svět.

V pátek nám vlekaři zapůjčili slalomové tyče a celý týdenní kurz jsme téměř všichni ukončili závodem ve slalomu. Vítězkou v kategorii ženy – lyže byla Klára Řeháková, v kategorii ženy – SNB Alena Chlopčíková, vítězem v kategorii muži – lyže Jirka Dohnal a v kategorii muži – SNB Václav Opatrný.

Strava byla taktéž výborná a celý personál velmi ochotný. Těch pět dní nám uteklo jako voda, odvezli jsme si spoustu úžasných zážitků. Rádi bychom poděkovali všem profesorům za organizaci a příjemnou společnost, kterou nám dělali.

Další postřehy studentů: 

„Přestože nám sněhové podmínky příliš nepřály, teplo bylo místy až moc, mohl lyžařský výcvik proběhnout dle plánu, a kdo měl zájem, naučil se lyžovat, jezdit na snowboardu, případně se zdokonalil ve svých dovednostech.“

„Prohloubili jsme i vzájemné vztahy mezi třídami i přes to, že třída 3. B byla na jiné chatě.“

„Stanovenou večerku se snažil každý dodržovat podle své únavy a její plnění pilně kontroloval pan profesor Poruba, se kterým se velmi příjemně konverzovalo.“

Za předmětovou komisi TV Daniel Svoboda a studentky Adriana Bezecná a Katka Fárková

Lyžařský kurz Gymnázia Petra Bezruče 2022 – Velké Karlovice
Logolink OP JAK Logo DofE Logo MSK