Kolik ještěrek gekonů by bylo potřeba ke zvednutí běžného skleněného okna
Kolik peněz (korun českých) bychom potřebovali k zakoupení všeho zboží v běžném supermarketu (Kaufland)?
Jak velká by byla vaše ztráta hmotnosti, kdybyste každý den pravidelně po dobu jednoho roku, vystoupali po schodech do 10. patra (beze změny životosprávy)?
Pokud bychom zakázali používání hotelových balení šampónů a sprchových gelů (jednorázové malé plastové lahvičky, podušky), kolik obalového materiálu bychom ušetřili během jednoho roku?

Toto je zadání letošního 15. finále Fermiho úloh 😊 Martin zvládl řešení na výbornou, z 15. pozvaných řešitelů, prvního kola se zúčastnily stovky studentů, dne 10. 6 2021 obsadil vynikající třetí místo!

MCh: „Fermiho úlohy jsou soutěž pořádaná katedrou experimentální fyziky Univerzity Palackého v Olomouci. Zapojit se mohou jak jednotlivci, tak i týmy. Celkem jsou tři soutěžní kola, která se stupňují obtížností úloh. Soutěžní otázky se netýkají pouze fyziky, ale také matematiky a chemie. Tato soutěž se mi zdá zajímavá tím, že úlohy jsou poněkud netradiční, pro vyřešení se musí zkombinovat jak fyzikální vzorce, logické myšlení, tak i jistá míra kreativity. V soutěži se mi podařilo projít prvními dvěma koly a dostal jsem pozvánku do finále. V tomto kole na nás čekaly čtyři zajímavé úlohy a po odevzdání jsme měli možnost si prohlédnout laboratoře experimentální fyziky. Z naší školy jsem byl prvním účastníkem této soutěže a velmi jsem si to užil, proto vám doporučuji se příští rok také zúčastnit, protože máte možnost navštívit Univerzitu Palackého a užít si dobře strávený čas s fyzikou.“

Více zde: http://exfyz.upol.cz/didaktika/fermi/aktroc.html

Blahopřejeme! Děkujeme, Martine, za příkladnou reprezentaci školy, Oceňujeme i Tvé další úspěchy nejen na poli fyziky. Těšíme se na další ročník, budeme držet palce 😊

Za PK fyziky
Mgr. Ing. Zuzana Lišková a Martin Chrostek,3.B

Ilustrační foto
Martin třetí zleva
Martin Chrostek třetí v republice v řešení Fermiho úloh
Logolink OP JAK Logo DofE Logo MSK