Někdy v listopadu loňského roku jsem byl osloven Ondrou Nytrou, zda bychom nemohli přihlásit družstvo do mezinárodního šachového turnaje sedmičlenných družstev, který v rámci světové výstavy Expo 2020 v Dubaji pořádá španělský pavilon. Slovo dalo slovo, a tak jsme počátkem ledna zasedli za šachovnice k 1. kolu v sestavě Marek Miča (3.B), Adam Frank (3.B), Ondřej Nytra (2.B), Matyáš Paseka (1.A), Lucie Fizerová (2.B), Martin Vašínek (1.C), Kateřina Fárková (2.A) a jako náhradníci byli připraveni zaskočit (a také zaskočili) Ferdinand Buchta (4.A) a Jan Gnojek (1.A).

Vzhledem k velikému počtu přihlášených celků (téměř 300) z celého světa se šlo cestou postupných kvalifikací. Ve fázi 1 byly týmy rozděleny do 37 skupin, z každé postupovala první dvě, resp. tři družstva. Naše gymnázium bylo nasazeno do skupiny číslo 26, kterou bez zaváhání vyhrálo, když ztratilo jen dvě partie.

Druhá fáze se odehrála na přelomu března a dubna a byla již o poznání náročnější. Vývoj ve skupině E (opět osmičlenná) se pro nás nevyvíjel vůbec příznivě, dva zápasy jsme prohráli, a dokonce jsme podávali podnět na anti-cheatingovou kontrolu soupeře. Nakonec se ale na nás štěstí usmálo a z 2. místa jsme postoupili do závěrečné 3. fáze kvalifikace.

Na tomto místě je potřeba vysvětlit, jakým způsobem byly partie realizovány. Kvalifikační turnaje byly hrány online, vzhledem k různým časovým posunům zasedali naši hráči za šachovnice někdy odpoledne, někdy zase až v osm hodin večer. Přesto se sluší poděkovat pořadatelům, že skupiny sestavovali tak, aby spolu hráli hráči, pokud možno ze stejného časového pásma. Velikou komplikací pro organizaci zápasů byla pandemie Covidu, která znemožnila, aby se všichni hráči potkali v jedné hrací místnosti. V prvních dvou kvalifikačních fázích tak hrál každý ze svého domu, a vzájemnou komunikaci jsme zajišťovali pomocí MS Teams. Poslední třetí fáze se již hrála za daleko přísnějších podmínek, situace již dovolila hru celého týmu z jedné místnosti za standardních podmínek pro online šachy – tedy kamera v místnosti, zapnuté kamery a zvuk v noteboocích hráčů + snímání jejich plochy aplikací Zoom.

A nyní zpátky k závěrečné fázi kvalifikace. Týmy byly rozděleny do pěti skupin po šesti a postup zajišťovala první dvě místa. Tady jsme již nenechali nic náhodě, skupinu jsme odehráli v základní sestavě a až na zaváhání s favorizovaným indickým celkem jsme si přesvědčivými výkony zajistili účast ve finálovém turnaji, který se odehraje již klasickým způsobem „tváří v tvář“ přímo v Dubaji! Přesný termín turnaje ještě pořadatelé nesdělili, ale mělo by to být někdy v průběhu listopadu až prosince.

Chtěl bych poděkovat celému týmu za perfektní spolupráci, pogratulovat k výbornému výsledku a pevně věřím, že podobný výkon podáme také ve Spojených arabských emirátech. Zároveň bych chtěl poděkovat Petru Zárubovi z Beskydské šachové školy, který zajistil třetí fázi turnaje po technické stránce a vzhledem k mému pracovnímu vytížení mě zastoupil také v hrací místnosti.

Webové stránky turnaje

Michal Saforek

Vedoucí družstva Gymnázia Petra Bezruče

Šachisté GPB poletí do Dubaje
Logolink OP JAK Logo DofE Logo MSK