O Výfuku jsem se dozvěděl na NÁBOJI junior ještě v sedmé třídě. Jelikož to bylo už za polovinou roku, rozhodl jsem se začít řešit až další rok. Hned ze začátku školního roku 2018/2019 jsem se zúčastnil podzimního setkání Výfuku, které probíhá tradičně v Praze (ani letos by tomu nemělo být jinak, pokud to situace dovolí), kde jsem se seznámil s ostatními řešiteli a dozvěděl se mnoho zajímavých věcí (součástí programu byly exkurze na Matfyzu a letišti Václava Havla). Další akcí bylo jarní setkání v Brně, které jsem bohužel vynechal, můžete si o něm ale přečíst zde. Tento ročník Výfuku jsem ve své kategorii vyhrál, tudíž jsem měl jisté místo na táboře Výfuku, který byl velkou odměnou. Mohl jsem tak strávit dva týdny plné nejen fyziky s lidmi, kteří mají podobné zájmy. Kromě toho byl tábor plný zábavných originálních her, které byly součástí celotáborové týmové hry s tématem rudolfínské doby. Nechyběl ani celodenní výlet, jehož součástí byla exkurze do Dukovan. V dalším ročníku jsem stihl bohužel již jen podzimní setkání, protože další akce znemožnila opatření proti koronaviru. Organizátoři ale nezaháleli a připravili kromě tradiční linie úloh ještě několik kratších mimořádných sérií a po několikaleté pauze zorganizovali i prázdninovou sérii. Již naplánovaný tábor, na který jsem se díky svému druhému místu v tomto ročníku opět dostal, se sice přesouvá na příští rok, již teď ale organizátoři připravují podzimní setkání v Praze. Máte se tedy na co těšit, tudíž neváhejte a pusťte se do řešení! Základní informace najdete níže, případně na oficiálních stránkách Výfuku. Jelikož se brzy připojím k organizátorům Výfuku, budu doufat, že se potkáme na nějaké budoucí Výfučí akci.

Lukáš Linhart

 
Korespondenční seminář Výfuk

Výpočty fyzikálních úkolů

Výfuk (https://vyfuk.mff.cuni.cz/start) je korespondenční seminář pro žáky základních škol (1. a 2. ročník naší školy) zaměřený na fyziku a matematiku. Organizují jej přátelé a studenti MFF UK, kteří vymýšlí a opravují úlohy a připravují i jiné akce. Kromě toho také pořádají týmovou soutěž NÁBOJ junior.

Jak to probíhá?

Během školního roku organizátoři postupně zveřejní zadání šesti sérií. Každá z nich obsahuje pět úloh z různých oblastí fyziky, jeden problém týkající se odborného textu (tzv. Výfučtení) a jeden zábavný experiment. Zapojit se můžete kdykoliv! Stačí poslat řešení, které pak organizátoři opraví, okomentují a pošlou zpět.

Co tím získám?

Kromě mnoha zkušeností, které uplatníte po celý svůj život, můžete vyhrát hmotné ceny (knihy, deskovky, bloky…), ale především účast na Výfučích akcích; dvou setkáních a letním táboře. Na obojím můžete zakusit zajímavé exkurze, poutavé přednášky, spoustu her a výletů, a hlavně si domů přivést spoustu neopakovatelných zážitků.

Jak se zapojit?

Do korespondenčního semináře Výfuk se můžeš zapojit odesláním svých řešení z libovolné série. Nemusíš ani vypočítat všechny úlohy. Jedinou povinnou součástí je registrace – a to buď zaregistrováním se v uploadu, anebo odesláním návratky.

Více informací najdeš na stránkách Výfuku, kde je zveřejněno i zadání 1. série, do jejíhož řešení se již můžeš pustit! Letošní ročník je navíc díky desátému výročí Výfuku zpestřen o Výfučí bingo, které najdeš zde.

Moje cesta Výfukem
Logolink OP JAK Logo DofE Logo MSK