Naše první DofE expedice se uskutečnila ve dnech 18. – 20. září. Po pravdě jsme zvládli expedice 2, cvičnou a ostrou, a ukončili tak půlročního plnění bronzové úrovně DofE.
V naší škole se našly celkem 3 skupinky nadšených účastníků DofE, které se vypravily na expedici do divoké přírody Vítkovské vrchoviny a Opavska. První den se dvě výpravy vydaly pěšky z Opavy do okolí a města Hradce nad Moravicí na turistickou část expedice. Zde navštívily místní zámek a poznaly i trošičku historie tohoto výjimečného zámku.
Třetí výprava se první den vypravila do Komárova a odtud sjížděla 15 kilometrů dlouhý úsek po řece Opavě. Vody bylo v řece po noční bouřce dost a prostředí kolem řeky nádherné. Náročný den na vodě jsme ukončili na ranči, kde jsme si sami uvařili oběd.
Za tak náročný den, který jsme zvládli na výbornou, jsme se večer odměnili opékáním špekáčku u ohně. Nejtěžší na celém dni bylo rozdělat oheň, protože dřevo bylo po dešti vlhké, ale po těžkém úsilí, jsme to nakonec dokázali.
Druhý den se skupinky vyměnily. První dvě se vydaly na vodu, kde trénovaly, jak správně pádlovat a ovládat loďku. Třetí skupinka plnila turistickou část expedice výšlapem v okolí řeky Moravice a zříceniny hradu Vikštejn. Trasa nebyla nějak zvlášť náročná a celkově měla okolo 12 kilometrů. Všechny skupiny dorazily ve středečních odpoledních hodinách v pořádku zpátky do Frýdku-Místku.
Dofákům už navždy zůstanou skvělé vzpomínky, nová přátelství a zážitky na celý život.


Libuše Richterová a Klára Řeháková

Bezručova expedice s DofE
Logolink OP JAK Logo DofE Logo MSK