Workshop k soutěži Bohatství Země se konal v jižních Čechách. Byli jsme ubytováni v rekreačním středisku Kosky nedaleko od živcového lomu Halámky.

Odpoledne nám jeden z geologů přednášel o geologii a ložiskové geologii, poté jsme si vyslechli, jak postupovat z hlediska legislativního a nakonec ekonomickou část projektu. Všichni přednášející byli velmi milí. Po večeři a menší procházce jsme se ještě na chvilku zabývali geologií a dvě studentky oboru nám vyprávěly o možnostech tohoto povolání. Na konci dne jsme si všichni zahráli hru na těžení a zpracování surovin.

Druhý den jsme se vydali do lomu Halámky, který je největší v celé České republice. Viděli jsme jak samotnou těžbu, tak i přepravování suroviny a její třídění. Celým objektem nás prováděl terénní geolog pracující pro tento lom a vysvětloval nám principy těžby a následného zpracování a ex-pedování živců.

Celkově byl workshop velmi inspirativní. Našli jsme hned několik podnětných věcí, na které si dáme pozor. Znalosti, které nám byly předány, jistě využijeme při psaní samotného projektu a výrazně nám usnadní pozdější práci.

 

Zuzana Jurenková, za tým GPB soutěžě Bohatství Země 2023-24 (Barbora Kvášová 4. A, Ema Rutová a Zuzana Jurenková 4. B, Michal Maděřič a Phillipe Alakša 4. C)

Workshop k soutěži Bohatství Země 2023-24
Logolink OP JAK Logo DofE Logo MSK