Po prvním týdnu stráveném ve škole jsme se v neděli 10. 9. vydali na poznávací zájezd do Německa. Pro některé to byl druhý výlet od začátku školního roku, protože již měli za sebou poznávací zájezd do Anglie. Ve škole tedy někteří z nás moc nepobyli a už se vydali opět na další cestu směr severoněmecký Stralsund. Noc byla spíše probdělá než prospaná, ale i přesto jsme měli další den dostatek sil na objevování přímořského města.

Mnozí jsme začali den příjemnou snídaní v kafetérii vedle kostela St. Nikolai-Kirche, ze které jsme pak pokračovali na prohlídku místního Oceánea. Expozice byla opravdu velice zajímavá. Bylo v ní vše od obrovských koster kytovců po veliká akvária se vzácnými druhy ryb, rejnoky, a dokonce i žraloky.  Na střeše Oceánea nás čekalo velmi milé překvapení v podobě výběhu s tučňáky a krásným výhledem na velkou část Stralsundu. Po poutavé prohlídce jsme měli „rozchod“ až do odpoledních hodin. Během něj jsme měli možnost pořádně prozkoumat město. Mohli jsme objevovat impozantní kostely St. Nikolai Kirche a St. Maria Kirche, také historickou část města s kamennými domy, včetně neobvyklého městského archivu a městské radnice. Na nábřeží jsme obdivovali vodní varhany a na molu první výhledy na širé moře.

Ze Stralsundu jsme se přesunuli na ubytovnu přímo na ostrově Rujána, kde jsme pak strávili dvě noci. Hned po příjezdu následovala teplá večeře, která byla pro některé kuriózním kulinářským zážitkem. Poté jsme se mohli jít podívat na pláž, která byla jen pár metrů od ubytování. Někteří se rozhodli zkusit ihned, zda je Baltské moře tak studené, jak se povídá, a byli mile překvapeni jeho příjemnou teplotou. Kromě koupání jsme využili příležitost hledat kousky jantarů. Sice jsme nakonec našli pouze mnoho mušliček a obsidiánů, ale i přesto nás tyto „úlovky“ velmi potěšily. Někteří si koupání zopakovali znovu ráno za svitu vycházejícího slunce.

Ráno jsme vyjížděli už kolem osmé hodiny, protože jsme měli před sebou nabitý program. Nejdřív jsme udělali krátkou zastávku v lázeňském městě Sellin, kde jsme obdivovali krásnou architekturu zdejších domů a mořský most s půvabnou restaurací. Na moři jsme pak viděli vzdálené obrovské tankery a kontejnerové lodě mířící do Švédska a dále.

Ze Sellinu jsme mířili rovnou do města Sassnitz, kde jsme měli naplánovanou vyhlídkovou plavbou lodí kolem křídových útesů, které jsou památkou UNESCO. Nejdřív to vypadalo, že celá plavba proprší, ale nakonec se nad námi počasí slitovalo a krátce po vyplutí vysvitlo slunce.

Dalším bodem programu byla návštěva nejsevernější oblasti Německa – kapu Arkona. Od historických majáků jsme došli po pobřeží až do rybářské vesničky Vitt, kde jsme měli možnost ochutnat rybí speciality v místních hospůdkách. Na pláži jsme se naposledy rozloučili s mořem a pokračovali dál v naší cestě směr Berlín.

V Berlíně jsme nejdřív výtahem vystoupali na televizní věž (schody jsou bohužel jen pro místní personál), ze které jsme krásně viděli celé město.

Pak jsme se objevovali východní část Berlína, kde jsme navštívili například Ostrov muzeí, Berlínský dóm (zde se dalo vyjít až nahoru na kupoli, ze které byl opět nádherný výhled na Berlín), East Side Gallery s pozůstatky Berlínské zdi, Židovský památník s muzeem. Narazili jsme také náhodou na  malovanou okouzlující uličku, ve které bylo Museum Blindenwerkstatt Otto Weidt spolu  s kinem a  kavárnou. A samozřejmě nemohla chybět ani Braniborská brána. Po náročném dni, plni dojmů, ale už zcela bez energie jsme se těšili na ubytovnu a teplou večeři.

Další den jsme vyráželi opět do centra města. Část naší výpravy se rozhodla pro bývalou západní část  Berlína. My jsme s přáteli zůstali ve východní části a navštívili kostel St. Emanuela, jehož součástí byla i expozice soch. Dále pak výstavu secese ve Staré národní galerii a budovu Berlínské státní opery. Zdaleka jsme nestihli vše, co bychom si přáli vidět – hlavně co se muzeí a výstav týče, ale i tak to bylo velice zajímavé.

Z Berlína jsme mířili do Postupimi, kde jsme si mohli prohlédnout areál zámku Sanssouci s krásnými stavbami a sochami. Následovala prohlídka města, například Holandské čtvrti, a někteří se pak ještě rozhodli otestovat, zda palačinky zde chutnají stejně dobře jako u nás. Večer jsme měli nečekaně další příležitost použít němčinu v praxi, protože jsme se seznámili na molu u jezera se studenty z Hamburku. Rozšiřovali jsme si s jejich pomocí naše „kulturní obzory“, protože nás učili různé německé písničky. My jsme je na oplátku také naučili pár našich, mezi kterými byla i česky zpívaná Včelka Mája od Karla Gotta. Nakonec jsme si všichni společně zazpívali i několik anglických písniček.

Poslední den našeho zájezdu jsme strávili v Drážďanech, kde jsme začali výběrem ze tří galerií: Staří mistři (Zwinger), Noví mistři (Albertinum) a klenotnice Grünes Gewölbe (Residenzschloss). Poté už jsme měli opět volný program. Navštívili jsme kostel Frauenkirche, katedrálu Nejsvětější Trojice, nábřeží s Brühlovou terasou a budovu Státní opery.

V osm hodin večer jsme odjížděli z Drážďan směr Frýdek-Místek. Vše šlo podle plánu a my jsme dorazili domů dokonce ještě o hodinu dříve, než jsme původně předpokládali.

Celý zájezd byl velmi intenzivní, pln zážitků a pomohl nám nahlédnout na německý jazyk z jiného, totiž praktického, úhlu, ne jen jako na předmět ve škole.

Text a foto: Anna Zouharová, 4. B

Severní Německo
Severní Německo
Severní Německo
Putování po severním Německu
Logolink OP JAK Logo DofE Logo MSK