V listopadu „zavírá“ Horo kroužek Školního sportovního klubu letní lezení a vyjíždí do hor ukončit lezeckou sezónu tzv. „posledním slaněním“.

I letos jsme ve středu 16.11., po škole, vyrazili směr Staré Hamry na chatu Šikminu. Šikmina stojí na hřebenu ve výšce cca. 860 m n.m., proto cesta na chatu byla trošku časově náročnější. Vzhledem k neustále obměně spojů a optimalizaci dopravy, jsme se museli dopravit jinak než loni. Nejdříve jsme jeli vlakem do Frýdlantu a poté autobusem do Starých Hamer, abychom za svitu čelovek vyšlápli k chatě. Tentokrát ze směru od Čertova hrádku.

Zavazadla a proviant přivezl David autem. Někteří si pánvičku i mouku tahali pro jistotu v batozích . Jako první chod „gurmánské večeře“ se podávala pánev kuřecího a vepřového masa se zeleninou a bramborem, jako moučník a druhý chod lívance s nutelou .  

Nebavili jsme se ale jen vařením jídla. Program byl pestrý a zážitků bylo hodně … „skupinové vaření“ noční „horo instruktáž“ na chatě HS se slaněním na schodech, „jízda“ na zaparkované čtyřkolce, takové to domácí beskydské měření tlaku tonometrem a na závěr došlo i na „volnou zábavu“ s tancem a zpěvem s kytarou. 

Čas budíčku v 7:00 byl na volný den „krutopřísný“, ale nic se nedalo dělat. Po snídani nás čekal přesun v „plné polní“ na skály Sulov na Bílém Kříži. „Pocukrovaná“ louka a první letošní vločky sněhu znamenaly, že při přesunu na Sulov bylo některým naposledy teplo. Někteří maturanti odjeli trénovat (se učit) na maturitu domů. Ostatní připravili „štand“ nebo-li lezecké stanoviště, přivázali lano do jistícího bodu a hurá na skálu … ale dolů     tzv. „slaněním“. Teorie naučená na chatě v teplíčku však byla trošku jiná než realita na skále.

Odhodlání bylo veliké. Jako první se do slanění pustila Kamila. Jakmile ostatní viděli, že je vše v pořádku a Kamila v pohodě, postupně nastoupili: Jonáš, Anička, Kačka, Barča, Stela, Ondra, Martina, Marek a Matěj.

PS: Alespoň jsme tu lékárničku netahali zbytečně . Po rychlé a precizní první pomoci našich záchranářů (chlapců) si nejmenovaná studentka 6.C, kromě drobných odřenin, odnesla jen samé pěkné zážitky  a zjištění, že naši chlapci jsou téměř dokonalí, protože umí vařit, hrát na hudební nástroje a zpívat, sportovat a ještě ošetřit spolužačku

Výlet jsme si užili, slanění ve zdraví všichni přežili a v odpoledních hodinách jsme vystoupili ve FM. Tak ahooooj na dalších akcích.

Za Horo kroužek Daniel Svoboda a David Březovjak

Poslední slanění aneb MasterChef GPB
Logolink OP JAK Logo DofE Logo MSK