Po vítězství v krajském kole se naše volejbalistky vydaly do Jablonce nad Nisou, kde se ve dnech 11. – 12.10.2022 konalo republikové finále ve volejbalu. Toho se zúčastnilo celkově 16 družstev, která byla rozdělena do čtyř hracích skupin.

Zastoupeny byly kraje Olomoucký, Vysočina, Ústecký, Středočeský, Praha, Moravskoslezský, Jihomoravský, Pardubický, Královéhradecký, Plzeňský, Jihočeský a Liberecký.

Naše děvčata bojovala ve skupině B, kde jejich soupeřkami byla družstva z Hradce Králové, České Lípy a Olomouce. Jako první nastoupily holky proti družstvu Gymnázia z České Lípy a bez zaváhání vyhrály oba sety 2:0 (25:13, 25:14). Také následujícího soupeře, Gymnázium J. K. Tyla z Hradce Králové, děvčata bez nejmenších problémů porazila 2:0 (25:15, 25:15). Přemožitele našla až v posledním týmu své skupiny, a to v Gymnáziu Olomouc – Hejčín, které nakonec v celém republikovém finále zvítězilo. V prvním setu děvčata podala úžasný výkon a prohrála až v koncovce setu poměrem 21:25. Druhý set již ovládla Olomouc (25:13), nicméně zde byly k vidění velice hezké výměny a děvčata bojovala s velkým nasazením až do konce. Po prvním dnu tedy holky obsadily 2. místo v tabulce. Tím si zajistily postup mezi osm nejlepších družstev republiky, neboť z každé skupiny postupovala první dvě družstva.

Druhý hrací den začínal již v 8:00. Zde se na rozdíl od prvního dne hrálo vyřazovacím systémem. Výherce postupoval mezi nejlepší čtyři družstva, poražený poté bojoval o umístění na 5. – 8. místě.

Prvním soupeřem našich děvčat bylo Gymnázium Havlíčkův Brod. Družstva byla velice vyrovnaná, o čemž svědčí také skóre prvních dvou setů (25:27, 27:25). Rozhodovat tedy musel tiebreak, ve kterém se bohužel trocha toho herního štěstí přiklonila na stranu soupeře. Po prvních prohraných míčích se nám již nepodařilo nepříznivé skóre zvrátit a prohrály jsme 5:15. Tím jsme byly odsunuty do boje o 5. – 8. místo. Není se ovšem vůbec zač stydět, neboť v celkovém pořadí se Havlíčkům Brod umístil na druhém místě hned za družstvem Olomouce.

Dalším soupeřem bylo družstvo Gymnázia Prahy 9, Litoměřická. První set naše děvčata vyhrála vynikajícím výkonem 25:18. Ve druhém setu nám bohužel nevyšla koncovka a holky set ztratily těsně 26:28. Do hry tedy opět přišel tiebreak. Po velice vyrovnaných výměnách se bohužel skóre obrátilo na stranu soupeře a ten zvítězil v poměru 15:9.

Poslední zápas odehrál náš tým proti Gymnáziu Dr. Karla Polesného ze Znojma. Bojovalo se o umístění na 7. nebo 8. místě. Také zde musela naše děvčata odehrát tři sety. Po prvním prohraném setu (16:25) děvčata vynikajícím výkonem obrátila zápas ve svůj prospěch, když druhý set vybojovala poměrem 25:16 a následující zkrácenou hru vyhrála poměrem 15:12. Naše volejbalistky tedy nakonec obsadily ve velké konkurenci šestnácti týmů skvělé sedmé místo.

Republikové finále se konalo po dvou letech a je dobře, že se jej podařilo zorganizovat v tak hojném zastoupení krajských vítězných týmů. Vidět byly mnohdy profesionální výkony hráček a je třeba zmínit, že celkově byl turnaj na opravdu vysoké úrovni a výkony v první osmičce nejlepších byly velice vyrovnané, o čemž může svědčit také vysoký počet odehraných tiebreaků.

Všem děvčatům děkuji za jejich vynikající výkony, herní nasazení, týmového ducha, atmosféru, kterou holky vytvořily již příchodem na rozcvičení až po fandění na střídačce (hudební doprovod byl nezapomenutelný), a hlavně za vynikající reprezentaci školy. Maturantkám zároveň přeji úspěšné složení zkoušky z dospělosti a věřím, že na volejbal nezanevřou ani během dalšího studia na VŠ.    

 

Náš tým reprezentovaly:

Kateřina Liczmanová, Kateřina Polášková a Vanessa Smýkalová z 6.A, Silvie Šnapková z 6.C, Adéla Pajdlová z 5.A, Lea Pustějovská z 5.B, Kateřina Vašutová z 5.C, Klára Bílská a Anna Václavková ze 4.A a Zuzana Carbolová z 3.B.

Za předmětovou komisi TV

Petra Widenková

Republikové finále ve volejbalu
Logolink OP JAK Logo DofE Logo MSK