Co je elektromotor? 

Elektromotor je elektrický stroj, který transformuje elektrickou energii na mechanickou. Povzneseně můžeme říct, že elektromotor hýbe světem. Tak či tak, značně lidstvu usnadňuje život. 

Setkáme se s ním doma v každém elektrickém přístroji, jehož část se nějakým způsobem pohybuje, např. mixér, větrák nebo i mobil (vibrace). Společnost SIEMENS se však zaměřuje na výkonné modely s výkonem cca 30-500 kW. Tedy aplikace pro čerpadla ropných plošin, pásové dopravníky, nákladní výtahy … zkrátka všude tam, kde je třeba pořádný výkon. 

Dne 28. 6. 2022 se konala v rámci odborného dne exkurze do společnosti SIEMENS s.r.o. ve Frenštátě pod Radhoštěm. 25 studentů a dva učitelé prošli technologický tok od lisovny až po montáž elektromotorů. Stěžejní program exkurze byl: 

*ražení plechu – stator a rotor 

*odlévaní rotoru hliníkem 

*výroba vinutí – vkládaní vinutí, zapojení vývodů, impregnace 

*finální montáž – nalisovaní statorového paketu, montáž svorkovnice, finální kompletace štítů motoru s rotorem a ventilátorem, výstupní kontrola

Průvodci ochotně zodpovídali otázky našich studentů, a ti si mohli udělat obrázek o tom, jak to vypadá a funguje v průmyslovém závodě o 1400 zaměstnancích.  A případně mohli zvážit své zapojení do takovéto či podobné činnosti. 

Děkujeme všem šesti průvodcům za jejich maximální nasazení a za jejich čas. 

Za PK Fyziky
Mgr. Michal Aujeský 

 

Tady jsme byli: 

https://www.google.com/search?q=ve+fren%C5%A1t%C3%A1t+siemens+fren%C5%A1t%C3%A1t&rlz=1C1GCEU_csCZ995CZ995&sxsrf=ALiCzsZSJlMc1YbD6Tc8MqeS-stTF0cv5w:1656499527905&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiXqrnPvdL4AhUTs6QKHZcPBzwQ_AUoAXoECAEQAw&biw=1920&bih=904&dpr=1

Odborný den FYZIKA = SIEMENS – elektromotory 
Logolink OP JAK Logo DofE Logo MSK