Dne 11. 4. měly šesté ročníky jedinečnou příležitost zúčastnit se poutavé přednášky o víně, kterou vedl bývalý student našeho gymnázia, dnes úspěšný vinař a ředitel Habánských sklepů Petr Ptáček. Akce se konala v nedávno zrekonstruované místnosti školního klubu, která svou atmosférou perfektně doplnila celé dopoledne věnované vínu. 

Pan Ptáček se vínem zabývá více než dvacet let. Během přednášky se s námi podělil o své odborné znalosti i osobní zkušenosti. Nešlo však jen o suchý výklad – byla to živá konverzace, plná zajímavostí a praktických postřehů. Seznámili jsme se s tím, co všechno se musí stát, než se víno vůbec dostane do lahve. Jednou z nejzajímavějších částí přednášky byla také diskuze o ekologii ve vinařství. Zjistili jsme například, že Česká republika používá při pěstování vinné révy nejméně chemických postřiků z celé Evropy. Další podnětnou kapitolou bylo srovnání výroby bílého a červeného vína. Dozvěděli jsme se, že základní rozdíl není jen v barvě hroznů, ale především v tom, jak se s nimi po sklizni zachází. 

Ačkoliv během přednášky jsme samotné víno neochutnávali, pan Ptáček nás na závěr pozval na večerní degustaci mimo školu. Tam jsme měli možnost vína z jeho produkce nejen ochutnat, ale také využít své nově nabyté znalosti v praxi. 

                                                                                                                                         Alena Volná, 6. B

Přednáška o víně
Logolink OP JAK Logo DofE Logo MSK