Je mi potěšením sdílet s vámi radostnou zprávu o vynikajícím úspěchu našich studentů na nedávném Náboji Junior 2023!

Zajímavou matematicko-fyzikální soutěž Náboj Junior, která získává rok co rok na popularitě, pořádají studenti Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy v Praze, Univerzity Komenského v Bratislavě a Jagellonské univerzity v Krakově.

Soutěž probíhá na všech místech najednou, trvá dvě hodiny a zvítězí tým, který vyřeší největší počet úloh. Vyřešené úlohy se průběžně zapisují do počítače, takže pořadí týmů je známé ihned po soutěži.

Soutěž se tento rok konala v Belgii, České republice, Chorvatsku, Nizozemí, Polsku, na Slovensku a ve Španělsku. Účast byla obdivuhodná. Celkem se soutěže zúčastnilo 1835 týmů, tj. 7340 žáků a studentů. Z České republiky přímo pak 328 týmů, tedy 1312 žáků a studentů.

V České republice je celkem 18 soutěžních míst, jedná se víceméně o krajská města (Praha, Brno, Plzeň, Olomouc, Zlín, Ostrava …), v Moravskoslezském kraji se soutěž koná pouze v Ostravě, a obdivuhodně i ve Frýdlantu nad Ostravicí, a to s tak dobrou organizací a zajištěním.

Letošní ročník Náboje Junior proběhl v pátek 24. listopadu ve velkém sále Kulturního centra Frýdlantu nad Ostravicí, kde se utkalo celkem 34 týmů, tj. celkem 136 žáků a studentů ze škol od Frýdku-Místku po Valašské Meziříčí.

Za naše gymnázium se zúčastnily tyto tři týmy ve složení:

2.A – Karolína Brozdová, Adam Jurtík, Aneta Mičulková a Šimon Václavík
2.B – Jakub Lištvan, Antonín Ochman, Michal Strakoš a Marek Tomšej
2.C – Jan Soldán, Martin Krpec, Eva Mojžíšková a Zuzana Pěluchová

Tým 2.B obsadil velmi dobré 5. místo, tým 2.A pak ještě lepší 4. místo a tým 2.C dokonce výborné 2. místo z lokálních 34 týmů.

V rámci ČR se tak naši umístili na slušné 96., 85. a 68. příčce z 322.

V celkovém, mezinárodním, srovnání to pak jsou velmi pěkná místa 160., 152. a 140. z 1835. Naši studenti tak reprezentovali školu se ctí a ukázali, že se i na mezinárodní úrovni dokážou prosadit a patří do první desetiny nejlepších.

Srdečně gratulujeme všem účastníkům k jejich skvělému výkonu a děkujeme za to, že takto reprezentují naše gymnázium. Přejeme Vám mnoho úspěchů v dalším studiu!

A v neposlední řadě a jako třešničku na dortu pak soutěž obohatil a skvěle doplnil Lukáš Linhart v barvách organizace Výfuk – ten účastníky informoval o možné účasti na tomto unikátním korespondenčním semináři.

Výfuk není pouze organizací, je to prostor, kde se rozvíjejí nové myšlenky a objevuje se láska k fyzice. Díky Výfuku mohou žáci a studenti řešit nejen zajímavé fyzikální úlohy, ke kterým následně získají i velmi dobrou zpětnou vazbu, mohou se navíc účastnit zajímavých matematicko-fyzikálních přednášek a podívat se v rámci mnoha exkurzí na místa, kde se dělá skutečná věda. Vrcholem je pak možnost zúčastnit se jedinečného čtrnáctidenního letního tábora, kde se účastníci setkají, velmi přístupnou formou, se zajímavějšími oblastmi matematiky a fyziky, a hlavně budou mít možnost poznat mnoho podobně zaměřených kamarádů.

Více info viz https://junior.naboj.org/cz/cs/https://vyfuk.org/

Za předmětovou komisi matematiky Michal Aujeský.

Úspěch našich talentovaných studentů na Náboji Junior 2023
Logolink OP JAK Logo DofE Logo MSK