Mistrovství České republiky školních týmů v šachu se letos po dvouleté covidové přestávce netradičně konalo v jihočeských Nových Hradech. Jedná se o soutěž, v níž se utkávají čtyřčlenná družstva, která se do republikového finále probojovala z okresních a posléze z krajských kol.

Hrálo se ve třech kategoriích: ZŠ 1. – 5. třída, ZŠ 6. – 9. třída a SŠ, přičemž v posledních dvou jmenovaných měla zastoupení také naše škola. Turnaj byl rozlosován švýcarským systémem na 9 kol s hracím tempem 2 x 20 minut s časovou bonifikací 5 sekund za tah, když se sčítaly body na jednotlivých šachovnicích (tzv. olympijské bodování).

Pojďme se nyní podívat, jak dopadla naše družstva. V kategorii 2. stupeň ZŠ nás reprezentovala sestava Matyáš Paseka, Bartoloměj Buchta, Martin Vašínek a Michal Gřes, která se do Novohradských hor vydala pod vedením Pavla Kváše ve dnech 7. – 8. června 2022. Hoši nenechali nikoho na pochybách, že šachy opravdu umí, a stylem start-cíl a náskokem 8,5 bodů soutěž vyhráli! Matyáš Paseka (8,5  bodů/9 partií) a Martin Vašínek (9/9) byli navíc nejúspěšnějšími hráči na jednotlivých šachovnicích.

O dva dny později se do dějiště turnaje vypravilo také druhé družstvo našeho gymnázia – v kategorii „středoškoláků“ nás reprezentovala pod bedlivým dohledem Daniela Svobody sestava Marek Miča, Adam Frank, Ondřej Nytra, Kristýna Laurincová. A protože Adam musel po prvním hracím dnu odcestovat, vzali jsme s sebou tentokrát i pátou hráčku Lucii Fizerovou, která za Adama úspěšně odehrála poslední tři kola. Na konci bojů na 64 polích bylo jasné, na které škole v České republice studují nejlepší šachisté – družstvo Gymnázia Petra Bezruče vyhrálo všech devět zápasů a stejně jako jejich mladší spolužáci získali zlaté medaile. Ondřej Nytra a Kristýna Laurincová navíc obdrželi ocenění za nejlepší výkon na svých šachovnicích!

Všem hráčům bych chtěl poděkovat za příkladnou reprezentaci školy a Kristýně, pro níž to byl poslední start v barvách GPB, hodně úspěchů na vysoké škole i v dalším šachovém klání. Poděkování patří také kolegům Pavlu Kvášovi a Danu Svobodovi, kteří se studenty strastiplnou cestu na druhý konec republiky absolvovali.

Michal Saforek

Vítězný tým 2. stupeň
Vítězný tým 2. stupeň: zleva Pavel Kváš, Michal Gřes, Matyáš Paseka, Bartoloměj Buchta a Martin Vašínek
Vítězný tým SŠ
Vítězný tým SŠ: zleva Daniel Svoboda, Kristýna Laurincová, Ondřej Nytra, Marek Miča a Lucie Fizerová
Dvojnásobná zlatá radost na Mistrovství ČR školních týmů v šachu 2022!
Logolink OP JAK Logo DofE Logo MSK