Korespondenční semináře patří mezi možnosti, jak se něco dozvědět, najít přátele a aktivně využít možný čas. Jsou to obvykle předmětově zaměřené soutěže týkající se přírodních věd. Zvláštnost korespondenčních seminářů je, že probíhají po celý rok, jsou tedy náročné, ale rozhodně se je vyplatí řešit. Schéma bývá obvykle takové, že v průběhu roku je zveřejněno několik sérií, řešitelé vyřeší úlohy a pošlou svá řešení organizátorům, kteří je opraví a pošlou zpět. Řešitelé pak mají zpětnou vazbu a mohou se posouvat v daném oboru.

 

Jako řešitel FYKOSu (FYzikální KOrespondenční Seminář) mohu všem středoškolákům doporučit, aby se také zapojili. Řešení sice není vůbec snadné, ale kdo se nenechá odradit, dozví se něco nového nad rámec středoškolské výuky, najde si nové přátele z oboru a může si otevřít dveře na vysokou školu. Kromě zisku hmotných cen pak může vyrazit na pravidelná soustředění, kde všechny kromě odborného programu čeká také spousta her a aktivit, které posílí kolektiv a vybudují cenná a zajímavá přátelství.

Pokud Vás zaujala možnost řešit korespondenční seminář, ale ještě nejste dost staří na FYKOS, je zde Výfuk (VÝpočty Fyzikálních ÚKolů). Korespondenční seminář pro všechny základoškoláky. Schéma je stejné jako u FYKOSu. Odměnou jsou opět znalosti, přátelé, hmotné ceny. Navíc Výfuk pořádá dvoutýdenní letní tábor a dvě víkendová setkání, kde se mohou řešitelé lépe poznat. Jako bývalý řešitel a organizátor mohu Výfuk doporučit, korespondenční část Vás posune ve fyzice a na prezenčních akcích zažijete spoustu legrace a poznáte skvělé lidi.

Zadání Výfuku a FYKOSu najdete spolu s dalšími informacemi na jejich stránkách https://vyfuk.mff.cuni.cz/doku.php a https://fykos.cz/o-nas/co-je-fykos , tak neváhejte a pusťte se do řešení!

Lukáš Linhart (5.A)

Fykos
Korespondenční semináře a proč je řešit
Logolink OP JAK Logo DofE Logo MSK