Až pět středoškoláků v týmu soutěžilo v Praze ve 3 hodiny dlouhé soutěži v počítání fyzikálních příkladů. Neustále mají k dispozici 7 úloh. Jakmile nějakou vyřeší, okamžitě dostávají další. Za každou úlohu sbírají body. Nejlepší týmy vyhrávají věcné ceny a nehynoucí slávu v soutěži, která se koná každoročně už 16 let.

Mezinárodní soutěž je pořádaná Matematicko-fyzikální fakultou Univerzity Karlovy, letos opět částečně poznamenaná covidem. Soutěže se zúčastnili mladí fyzici „jen“ z osmi států, ale aspoň proběhla prezenčně. Studenti odjížděli ve čtvrtek, po soutěži je čekal víkendový doprovodný program.

V této soutěži máme letité zastoupení, letité úspěchy a čím dál větší. Letos se zúčastnily dva týmy a takto se umístily.

V kategorii C pro 2. ročník středních škol:

sqrt(-1): 3. místo (2. v ČR) ze 36 týmů ve složení Lukáš Linhart, Martin Habrnál, Adam Lorenc, Vojtěch Dvořák (všichni 4.A), Magdaléna Jursová (4.C)

V kategorii B pro 3. ročník středních škol:

Hmotnost hmotného bodu: 22. místo (21. v ČR) z 61 týmů ve složení Ondřej Kocián, Jan Tomšej (5.A), Jakub Vyskočil, Jan Chorobik, Jiří Pavelek (5.B)

 

Lukáš Linhart: „Minulý rok jsme touto dobou nemohli opustit ani území svých obcí, natož někam vyrazit – o to víc jsme se těšili na letošní Fyziklání, mezinárodní týmovou soutěž, za kterou jsme se již tradičně vydali do stověžaté Prahy. Soutěže v řešení netradičních a záludných fyzikálních úloh se letos zúčastnilo celkem 160 pětičlenných týmů (v naší kategorii 36).  

Soutěžilo se v pátek, kvůli vzdálenosti jsme ale na vlak nasedli již ve čtvrtek dopoledne. Po ubytování v hotelu Duo jsme strávili odpoledne prohlídkou tradičních pražských historických míst v takové míře, abychom se něco přiučili, ale příliš neunavili před soutěží. 

Další den ráno nás v hale na PVA Expo Letňany plné stolů s nedočkavými řešiteli vybavenými kalkulačkami, učebnicemi a tabulkami ovládla ta správná soutěžní atmosféra a brzy bylo odstartováno. Úlohy splnily naše očekávání – některé byly snadné, nad jinými jsme si lámali hlavy, na některých dokonce vylámali zuby, ale celkově to byly příjemně strávené tři hodiny, které nakonec utekly jako voda. 

Umístění jsme se dozvěděli prakticky hned po tom, co vypršel soutěžní čas – 3. místo! Toto umístění se nám stalo zaslouženou odměnou a zároveň příjemným zakončením vyčerpávajícího dopoledne stráveného ve společnosti lidí na stejné vlně – na vlně fyziky

O víkendu nás čekal pestrý doprovodný program, v sobotu jsme se vydali na prohlídku města, která pro nás však byla jen skromným opakováním předešlých dní, ale také na Štefánikovu hvězdárnu, kde jsme nahlédli do hlubin vesmíru, ovšem jen jak nám to dovolilo světelné znečištění velkoměsta. Vyslechli jsme také dvě zajímavé přednášky pánů doc. Dolejšího o částicové fyzice a prof. Santolíka o hudbě sfér.  

Nedělní program se odehrával v areálu MFF UK v Troji. Zde jsme měli možnost nahlédnout do skutečných laboratoří, kde se dělá věda na špičkové úrovni. Obdivovali jsme téměř dokonalé vakuum v prostorech Katedry fyziky povrchů a plazmatu, ve skupině kosmické fyziky jsme dostali možnost osahat si prototypy družic létajících vysoko ve vesmíru a exkurzi jsme zakončili na katedře geofyziky, kde jsme se dozvěděli mnoho o zemětřeseních.“ 

Zkuste si vyřešit: https://fyziklani.cz/download/2022/reseni.pdf

 

Všem soutěžícím blahopřejeme, děkujeme za vzornou reprezentaci školy a držíme palce v dalších soutěžích! 😊

Za PKF

Mgr. Ing. Zuzana Lišková

Fyziklání 2022, Praha = 3. místo pro sqrt(-1)
Logolink OP JAK Logo DofE Logo MSK